ΜΗΝ ΣΑΣ ΤΡΟΜΆΖΕΙ Η ΛΙΑΝΑ ΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ

Λοιπόν “συνταγή” που την εφαρμόζω εδώ και χρόνια και είναι για δύο άτομα. Μία φορά την εβδομάδα αγοράζω ένα πλήρες και τρία ημιαποβουτυρωμένα αγελαδινά γάλατα. Το πλήρες το κάνω γιαούρτι και το ένα ελαφρύ το κάνω ξινόγαλο. Από τα άλλα δύο, το ένα το βάζω στην συντήρηση και το άλλο στην κατάψυξη, και το βγάζω όταν τελειώσει το πρώτο.

Στην φωτογραφία γιαούρτι που είχα κάνει με δύο κιλά γάλα

Είναι γάλα γνωστού εργοστασίου της Θράκης, που το κάνει ειδική παραγγελία το ΣΜ με άλλο όνομα και το πουλάει το πολύ 80 λεπτά. Έτσι με 4Χ0.80=3.20 ευρώ έχω ξινόγαλο για το πρωινό του άντρα μου, γιαούρτι, και γάλα για το πρωινό μου για μια βδομάδα. Δεν μπορώ να φάω πια άλλο γιαούρτι γιατί έχουν μια μυρωδιά, γιατί οι βιομηχανίες δεν χρησιμοποιούν πάντα γιαούρτι φυσικό για μαγιά. Και το έτοιμο ξινόγαλο έχει αλάτι που ανεβάζει την πίεση και είναι σκέτο νερό.
Και ας πάμε στο ψωμί. Με ενάμιση κιλό αλεύρι ζυμώνω πολύ εύκολα ψωμί για μια βδομάδα. Παίρνω αλεύρι ολικής άλεσης και σκληρό άσπρο αλεύρι για ψωμί και το φτιάχνω πολύ εύκολα με το μίξερ χειρός. Μαγιά αγοράζω σε σκόνη, και σε συσκευασία μισού κιλού, που τη βάζω στην κατάψυξη και έτσι έχω για ένα χρόνο. Τώρα πια είναι αδύνατον να φάμε αγοραστό ψωμί που με τα βελτιωτικά του γίνεται σαν αφρολέξ, άσε που πειράζει στο στομάχι.


Νομίζετε σας βάζω δύσκολα; Μπα… αν το κάνετε μια δυο φορές θα σας αρέσει. Κοιτάξτε τις φωτογραφίες μου, κοιτάξτε και τα έτοιμα προϊόντα που αγοράζετε… Και το κόστος, που βέβαια δεν ήταν το αρχικό κίνητρο, υπολογίσαμε ότι γλιτώνουμε 5 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 150 το μήνα. 12Χ150=1800  ευρώ το χρόνο! Απίστευτο ε;

Άσε μας ρε Λιάνα… πάνε στην κουζίνα σου να ζυμώσεις και να πλύνεις κανένα πιάτο 🙂

Advertisements

4 Σχόλια (+add yours?)

  1. espectador1
    Σεπτ. 23, 2011 @ 09:57:13

    Ο λαικισμός θέλει την απάντηση που του πρέπει. Τα ουρλιαχτά υπέρ δήθεν της «λαικής» οικογένειας, παίρνουν την απάντηση που τους πρέπει.

    Απάντηση

  2. ΔΟΥΣΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
    Νοέ. 11, 2011 @ 18:13:01

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΣΚΟΝΗ ΜΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΚΙΛΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ?ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΖΥΜΩΝΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΣΙΑ.ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΛΑ ΞΥΝΟΓΑΛΟ ΟΧΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Π.ΔΟΥΣΗ

    Απάντηση

    • agriada52
      Δεκ. 22, 2011 @ 15:18:29

      Γεια σου Πηνελόπη! Πάρα πολύ άργισα να απαντήσω. δεν το έχω μάθει και μου διαφεύγουν τα μηνύματα, και μάλιστα μένουν χωρίς έγκριση. Ασε που τωρα πια κολλαμε ολοι στο facebook.
      Λοιπόν δεν ξερω που μενεις κατ αρχάς. Ξερω οτι στην Ξάνθη αλλά και σε ολες τις πόλεις της Θράκης, βρίσκεις μαγιά παντού. Αφού ενδιαφέρεσαι για ξυνόγαλο, θα σε ενδιαφέρει και το κεφιρ. Λοιπόν αν εισαι στο facebook βρες την ομάδα ΚΟΜΠΟΥΧΑ(kombucha)+ΚΕΦΙΡ(kefir) Ελπίζω να τα πουμε από κει

      Απάντηση

  3. βαρβαρα πουντζα
    Οκτ. 04, 2012 @ 07:46:55

    μολις ανακαλυψα την σελιδα σας και θα χαιρομουν να επικοινωνησω μαζι σας. θα ηθελα τις αναλογιες υλικων του ψωμιου & του γιαουρτιου, γιατι αν & φτιαχνω δεν μου πετυχαινει παντα. ευχαριστω Βαρβαρα

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: