Η υπέροχη ελιά

Φύλλα ελιάς αντί για πράσινο τσάι!

Εδώ και μερικά χρόνια όλοι οι ψαγμένοι τάχα, ανακάλυψαν το πράσινο τσάι. Το οποίο μπορεί να είναι άριστο, αλλά κανείς δεν ξέρει που και πως καλλιεργείται, και σε τι συνθήκες συντηρείται. Από την άλλη, η χώρα μας είναι γεμάτη με υπέροχα αρωματικά φυτά αλλά και ελαιόδεντρα. Με τα φύλλα ελιάς για τα οποία έγινε τόσος ντόρος και χλευάστηκε το θέμα απ τους “ξύπνιους” δημοσιογράφους, μπορείτε να φτιάξετε ένα υπέροχο αφέψημα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην εξοχή, οπωσδήποτε μπορείτε αφού ζητήσετε την άδεια του ιδιόκτητη να μαζέψετε όσα φύλλα ελιάς θέλετε (προσοχή να μην είναι πρόσφατα ραντισμένα). Γίνεται υπέροχο τσάι αν βράσετε αρκετά φύλλα ελιάς και δυο φύλλα φασκόμηλου. Αν μείνει δε και λίγη ώρα θα πάρει ένα υπέροχο χρώμα. Και δεν χρειάζεται καθόλου γλυκαντική ουσία.

Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι είναι αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό, όμως και τα φύλλα ελιάς το ίδιο, και επιπλέον βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν αντιοξειδωτική και αντιυπερτασική δράση, αναστέλλουν την συγκόλληση των αιμοπεταλίων, ρίχνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην αύξηση της ενεργητικότητας και την αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης.

Ένα δώρο της μεσογειακής φύσης που το αγνοούσαμε ως τώρα, είναι καιρός να το απολαύσουμε. Εμείς μόνιμα στην τσαγιέρα, όταν δεν έχουμε λουίζα ή φλαμούρι απ την αυλή μας, βράζουμε φύλλα ελιάς με λίγο φασκόμηλο. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε! Για να μην πω και για την οικονομική πλευρά, γιατί θα νομίζετε οτι αυτό είναι κυρίως το κίνητρο.

Αλλά αν βρείτε ελαιόδενδρα αυτή την εποχή θα έχουν και ελιές. Αγοράστε και φτιάξτε τις μόνοι σας. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς τρόπους. Αλλά οι ελιές εκτός από υπέροχος και ωφέλιμος μεζές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη για πολλές λιχουδιές.

Εγώ έφτιαξα, πάστα ελιάς για άλειμμα

που χρησιμοποιήθηκε και για γέμιση σε αυτά τα σφολιατάκια

Και επίσης, με ελιές έφτιαξα γλυκό του κουταλιού, και λικέρ

Και μην νομίζετε οτι είναι μόνο αυτά. με ελιές μπορείτε να φτιάξετε υπέροχο ελιόψωμο, μια πλήρη τροφή αν το αλεύρι είναι ολικής άλεσης. Και επίσης μπορείτε να μαγειρέψετε κουνέλι με ελιές ή κοτόπουλο με ελιές.Τι άλλο θέλετε πια να σας πω για να σας πείσω. Αντε, αύριο θα είναι μια υπέροχη Κυριακή, αφού θα προμηθευτείτε φύλλα ελιάς και ελιές, οπότε θα έχετε δουλειά ως αργά το βράδυ…

Ολα αυτά τα υπέροχα είναι φτιαγμένα με περσινές ελιές βέβαια, αφού αυτή την εποχή είναι ακόμα άγουρες.

6 Σχόλια (+add yours?)

  1. biobaxes
    Οκτ. 16, 2011 @ 05:04:07

    καλά λοκα τα παραπάνω, αλλά τα κάτω…
    Γλυκό κουταλιου και λικέρ!!!! αναρωτιέμαι τι γεύση να έχουν…. είναι αυτό που έγραψες κι εσύ σ’ένα σχόλιο, τίποτα δεν μένει αναξιοποίητο απο την Ελληνική φύση.
    Το ελαιόψωμο δεν το συζητώ, το αγαπημένο μου! Μού’βαλες την ιδέα να κάνω σήμερα μιας και είμαι στο σπίτι 🙂
    Μπράβο Αγριάδα μου!!!!

    Απάντηση

    • agriada52
      Οκτ. 16, 2011 @ 06:50:44

      Το γλυκό του κουταλιού ο Espectador λέει οτι του θυμίζει ενα σιρόπι που του έδιναν μικρό, για τον βήχα. Οπότε δεν το αντέχει με τίποτα. Το λικερ το έκανα με το περισιο σιρόπι του γλυκού όπου έβαλα λίγο τσίπουρο 🙂
      Εγώ όμως που είμαι παμφάγο, όλα τα απολαμβάνω! Πάω να φτιάξω και εγω ελιόψωμο…. ΤΩΡΑ

      Απάντηση

  2. glarenia
    Δεκ. 23, 2011 @ 12:35:54

    Με τα λιόφυλλα και τα προ πενταετίας περίπου δημοσεύατα… γράψαμε οι γλάροι ιστορία
    ;-))))

    Λιόψωμο εχω φτιάξει και είναι σκέτη αμαρτία…
    Για το γλυκό τελευταία έμαθα και είμαι περίεργη αν όντως ξεπικίζουν εντελώς.

    ΚΑΛΕΣ και ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    Απάντηση

  3. Sonora
    Μαρ. 02, 2012 @ 20:57:45

    Καλησπέρα θα ήθελα να αναδημοσιεύσω το θέμα με τα φύλλα της ελιάς,μπορώ;και ακόμη θέλω να έχω αυτές τις φωτογραφίες από το σπίτι της γιαγιάς,που τόσο μοιάζει μ’ αυτό που διατηρούσε και η δική μου και δεν υπάρχει πια.Οι ασπρισμένες γλάστρες και τα φροντισμένα λουλούδια,εικόνες που σιγά σιγά χάνονται μαζί με τους ανθρώπους που τα θεωρούσαν μέρος της ζωής τους.Εννοείται με σύνδεσμο.

    Απάντηση

  4. agriada52
    Μάι. 20, 2012 @ 06:29:44

    Γεια σου Sonora! Συγνωμη που εγκρινω και απαντώ πάρα πολύ αργά. Προσωπικά προβλήματα και η άγνοια της διαδικασία φταίνε. Το θέμα για την ελιά μπορείς να το αναδημοσιεύσεις βάζοντας φυσικά και την πηγή. Τις φωτογραφίες απ το σπίτι της γιαγιάς μπορείς να τις σώσεις και να τις εχεις αλλά μην τις δημοσιεύσεις για λόγους προσωπικών δεδομένων, αν και φρόντισα να μην βάλω το ονομα του χωριού. Τωρα θα επισκεφτω και εγω το χώρο σου.

    Απάντηση

Αφήστε απάντηση στον/στην glarenia Ακύρωση απάντησης